Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
Vsi svetovni iskalniki in imeniki na enem mestu!
Google
Web po strani
Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
 
Članki  
Iskalniki.com: - Članki: Iskanje po svetovnem spletuIskanje po svetovnem spletu
 
 
 
Priporočamo    

KRATEK POVZETEK VSEBINE
Velikost interneta in s tem spletnih strani še vedno skokovito narašča, zato potrebujemo iskalnike, ki znajo vse te spletne strani urediti in nam jih posredovati glede na naše želje. Iskalniki so danes že zelo dobro razviti, vendar pa predvidevam, da bodo vsako leto še boljši in "pametnejši". Izmed domačih spletnih iskalnikov sta se najbolje izkazala Najdi.si in Raziskovalec. Tuji iskalniki so pokazali izjemne sposobnosti tudi v iskanju slovenskih strani, kar jim je bilo še pred leti velika neznanka. Najvišjo oceno so dobili Google, Yahoo! in AllTheWeb. Po raziskavi sodeč pa so se meta iskalniki razvili v zelo močne in neverjetno dobre iskalnike, ki pa za svoje rezultate zaposlijo predvsem druge znane iskalnike. Med meta iskalniki naj omenim DogPile in Vivisimo kot najboljša, ter posebneža KartOO.

UVOD
Internet je s svojo nepričakovano hitro rastjo (predvsem s pojavom svetovnega spleta) presenetil celo same načrtovalce. Njegova strategija, ki je usmerjena k odprtosti in množičnosti, je privedla do tega, da imajo v svetu (in tako tudi pri nas) državne ustanove, skoraj vsa podjetja in veliko posameznikov svoje domače strani. To seveda pomeni ogromne količine raznovrstnih podatkov od predstavitev držav do naročanja pizze, ki so sami po sebi bolj ali manj neurejeni. Zaradi iskanja je treba vse te podatke nekako logično urediti (fizično so seveda razmetani po strežnikih širom sveta).

Ker je internet sicer v načelu zastonj, naš čas pa ne, je brskanje (torej sprehajanje po povezavah) le še bolj ali manj koristna zabava. Da pa bi željeno stvar res našli, uporabljajmo iskalne programe.

Za posamezne storitve interneta že obstajajo iskalni sistemi (Veronica za Gopher, Archie za FTP), ker pa je svetovni splet poleg elektronske pošte ena najbolj uporabljenih storitev interneta, zanj obstaja desetine iskalnih programov. Najpomembnejše med njimi si bomo ogledali v tem prispevku.

Spletne strani, Usenet novice itd. bomo imenovali s skupnim imenom dokumenti, to so posamezne naslovljive enote na internetu. Nekateri strežniki imajo svoje iskalne programe, ki iščejo le po nekaj strežnikih, vendar pa se bomo posvetili iskanju po celotnem spletu, saj navadno ne vemo, kje se za nas zanimiva informacija dejansko nahaja. Omejili se bomo le na splošno iskanje, nekateri programi pa omogočajo tudi iskanje zemljevidov, slik, avdio in video posnetkov, elektronskih naslovov, knjig, itd.

Osnova iskalnih programov je neka baza in postopek za dodajanje (brisanje) zapisov v bazo ter iskanje po njej. Glede na obliko baze ter postopek ažuriranja in iskanja ločimo dve vrsti programov: 
- plezanje po drevesu (iskanje po katalogu) 
- iskanje na podlagi ključnih in ostalih besed celotnega besedila 
Razlika v nekaterih primerih na prvi pogled sploh ni vidna, oblika baze ter postopek ažuriranja pa sta precej različna.

Sama oblika zapisov v bazi je tipa "beseda - URL povezava" in nekaj osnovnih informacij o vsakem dokumentu ali pa tudi celoten tekst. Če v bazi obstaja zapis, ki kaže na nek dokument, bomo rekli, da je dokument v bazi (čeprav to dobesedno ne drži, v bazi je le povezava na dokument).

V naslednjih poglavjih si bomo ogledali šest najbolj znanih tujih iskalnikov, pet meta iskalnikov (to so iskalniki, ki za svoje iskanje zaposlijo predvsem znane in dobre tuje iskalnike, rezultate pa nekateri razvrstijo, glede kvalitete iskalnika in podobno, drugi pa jih podajo le kot najboljših 20 zadetkov vsakega iskalnika posebej), ter šest slovenskih iskalnikov, jih primerjali med seboj in testirali pri realnem iskanju, kot rezultat pa bomo navedli priporočila za iskanje angleških in slovenskih dokumentov posebej.

Nastavite Iskalniki.com za domačo stran
Dodajte stran Iskalniki.com med priljubljene
Naročite se na brezplačne E-novice
ISKALNIKI:
 
VPIS STRANI V:
 
UNIVERZALNI ISKALNIK
 
 
OSTALO:
Novice  
 
TRGOVINA:
Knjige  
 
PRIPOROČAMO:
100si
Slovenska spletna lestvica
 
Obiščite našega sponzorja 
Copyright © Iskalniki.com 2000-2005. Vse pravice pridržane.