Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
Vsi svetovni iskalniki in imeniki na enem mestu!
Google
Web po strani
Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
 
Članki  
Iskalniki.com - Članki: Altavista: Elektronsko prevajanjeAltavista: Elektronsko prevajanje
 
 
 
Priporočamo    

Iskalnik AItaVista nam ponuja tudi zelo uporabno, a malo znano  možnost: prevajanje med jeziki. Pa ne računalniškimi, marveč tistimi težjimi, človeškimi. Recimo med angleščino, francoščino,  nemščino, španščino, portugalščino... Znašli ste se na spletni strani, ki  je v celoti napisana v francoščini? Ki je seveda ne obvladate.
Znate pa angleško. Če bi radi vsaj približno izvedeli, kaj na tej strani piše, uporabite AItavistin prevajalnik. Vtipkate mu pot do strani, program pobere z nje besedilo, malce pomelje in stran izpiše prevedeno. Oglejte si postopek v slikah.

Korak 1: Najprej v vaš brskalnik naložite stran, ki jo želite prevesti. Stran ne sme biti na vašem lokalnem disku, do katerega AltaVista nima dostopa, marveč na javno dostopnem strežniku. Z miško kliknete naslovno vrstico in - če je treba - označite celoten naslov strani. Pritisnete CTRL+C in s tem ste naslov skopirali na odlagališče. Stran, ki sem jo izbral, ima besedilo v levem stolpcu v angleščini, desno pa je slovensko - tega jezika AltaVistin prevajalnik (še) ne podpira. Ahm.

Altavista: Elektronsko prevajanje

Korak 2: Odpravite se na AltaVisto (naslov http://www.altavista.com/). Nad okencem za iskanje poiščete jeziček Translations in ga kliknete.

Korak 3: Kliknite v okence za vnos besedila. Pritisnite CTRL+V in s tem ste vanj skopirali vsebino odlagališča. Tako ste brez veliko truda prenesli naslov strani, ki ste jo izbrali v prvem koraku. Vtipkate lahko tudi poljubno besedilo in program ga bo prevedel, kar je primerno za kratke odlomke.

Altavista: Elektronsko prevajanje

Korak 4: Na padajočem seznamu izberite jezika, med katerima naj program opravi prevod. V našem primeru sem zahteval prevod iz angleščine v španščino. Kliknite gumb Translate.

Rezultat: Program izpiše prevedeno stran. Prevod je na trenutke prav presenetljivo dober, včasih pa... Vsekakor boste tudi pri popolnoma neznanem jeziku vsaj približno doumeli, o čem teče beseda. Četudi prevajanja ne potrebujete, lahko postopek včasih poženete iz gole zabave, sploh če nimate početi kaj pametnega. Vse povezave v izpisani strani so preurejene tako, da vas pripeljejo nazaj v okence za prevajanje in vam z najmanjšo mero klikanja omogočijo prevesti tudi te strani.

Povezava: babelfish.Altavista.com

Avtor: Miha Mazzini 
Vir:
PC&mediji-Internet,
marec 1998 

PC&mediji-Internet
Nastavite Iskalniki.com za domačo stran
Dodajte stran Iskalniki.com med priljubljene
Naročite se na brezplačne E-novice
ISKALNIKI:
 
VPIS STRANI V:
 
UNIVERZALNI ISKALNIK
 
 
OSTALO:
Novice  
 
TRGOVINA:
Knjige  
 
PRIPOROČAMO:
100si
Slovenska spletna lestvica
 
Obiščite našega sponzorja 
Copyright © Iskalniki.com 2000-2005. Vse pravice pridržane.