Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
Vsi svetovni iskalniki in imeniki na enem mestu!
Google
Web po strani
Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
 
Članki  
Iskalniki.com - Članki - Altavista: Napredno iskanjeAltavista: Napredno iskanje
 
 
 
Priporočamo    

 Prejšnji mesec smo si ogledali iskalnik Altavista in spoznali njegove najpomembnejše lastnosti. Danes se bomo zakopali v njegovo drobovje in se naučili uporabljati močna in zares zanimiva orodja.

 Tokrat ne bomo uporabljali slovenskega vmesnika, ki smo ga opisovali prejšnjič, temveč pravo, originalno, ameriško Altavisto - altavista.digital.com. Razlogov za to je več, spoznali jih bomo sproti.
 Prejšnjič smo končali pri kar zapletenem iskalnem izrazu +"american indian" +language -thread +stories, ki nam je prinesel približno 1000 zadetkov, pozneje pa smo izbor še omejili z iskanjem po poljih. Če isti izraz spustimo skozi iskalnik na naslovu altavista.digital.com, dobimo približno 5800 zadetkov. Očitno ima ameriški iskalnik novejšo bazo in ga je že zaradi tega priporočljivo uporabljati.
 Altavista ne ponuja le iskanja po spletu, brskamo lahko tudi po konferencah Usenet. Le v okencu na začetku strani moramo the Web spremeniti v Usenet in vnovič klikniti gumb Search. Če še enkrat uporabimo isti iskalni izraz, dobimo 17 zadetkov, od katerih nobeden ni kaj prida zanimiv.
 Tudi pri iskanju po konferenčnem sistemu Usenet lahko uporabimo iskanje po različnih ključih, ki pa niso enaki tistim pri iskanju po spletu. S ključem from: iščemo sporočila, ki jih je napisala prav določena oseba (denimo from:martin.krpan@vrh.si), subject: določi vsebino teme sporočila, newsgroups: omeji iskanje na določeno konferenco ali skupino konference, summary: in keywords: pa pri iskanju uporabita ključne besede, prirejene sporočilom.

Napredno iskanje
 Pa se podajmo naprej. Prava moč Altaviste se skriva za povezavo Advanced Search. Ko jo kliknemo, se pred nami odpre drugačno, večje okno za vnos iskalnega izraza. Še vedno se lahko odločimo za iskanje po spletu ali konferencah, na voljo pa nam je še nekaj dodatnih izbir. Določimo lahko začetni in končni datum zadnje spremembe, tako da ne brskamo po nepotrebnem po straneh, ki jih nihče ne vzdržuje. V polje Ranking lahko vpišemo frazo, ki je za nas še posebno pomembna, in spletne strani, ki vsebujejo to frazo, se bodo pojavile na vrhu seznama najdenih. Strani lahko tudi preštejemo, ne da bi jih izpisali (odkljukamo okence Give me only a precise count of matches).

 Najprej vpišimo iskalni izraz. V naprednem iskalniku ne moremo več uporabljati znakov + in -, temveč moramo zapisati pravi logični pogoj, povezan z ukazi AND (in; oba iskana izraza morata biti vsebovana v strani), OR (ali; dovolj je, da je v strani vsebovan en iskalni izraz), NEAR (blizu; iskana izraza sta morata biti manj kot deset besed narazen) in NOT (ne: izraz ne sme biti vsebovan v strani).
 Iskalni izraz slovenija AND morje poišče strani, ki vsebujejo obe besedi (slovenija in morje), izraz slovenija OR morje poišče strani, ki vsebujejo eno ali drugo besedo (ali obe), izraz slovenija NEAR morje poišče strani, na katerih sta besedi slovenija in morje blizu skupaj, izraz NOT morje pa poišče strani, ki ne vsebujejo besede morje (takšnih je seveda ogromno). Izraze lahko poljubno sestavljamo, vrstni red pa določamo z oklepaji. Strani, ki vsebujejo besedo slovenija, ne pa besede morje, bi poiskali z izrazom slovenija AND (NOT morje). Ukazi so lahko zapisani z velikimi ali malimi črkami ali s poljubno kombinacijo (AND, and, AnD...)
 Prevedimo torej zgornji izraz. Namesto +"american indian" +language -thread +stories vpišemo "american. indian" AND language AND (NOT thread) AND stories. Zadetkov je tokrat približno 5900 (tudi to je Altavista - dvakrat zapored ne boste dobili enakega rezultata).

Nastavite Iskalniki.com za domačo stran
Dodajte stran Iskalniki.com med priljubljene
Naročite se na brezplačne E-novice
ISKALNIKI:
 
VPIS STRANI V:
 
UNIVERZALNI ISKALNIK
 
 
OSTALO:
Novice  
 
TRGOVINA:
Knjige  
 
PRIPOROČAMO:
100si
Slovenska spletna lestvica
 
Obiščite našega sponzorja 
Copyright © Iskalniki.com 2000-2005. Vse pravice pridržane.