Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
Vsi svetovni iskalniki in imeniki na enem mestu!
Google
Web po strani
Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
 
Članki  
Iskalniki.com - Članki: AskJeeves: Prijazno iskanje strička JeevesaAskJeeves: Prijazno iskanje
   strička Jeevesa

 
 
 
Priporočamo    

AskJeeves Iskanje informacij v internetu nam olajšujejo spletni imeniki in iskalniki. Z njimi se da poiskati skorajda vse,  težava pa je v tem, da marsikdaj porabimo preveč časa, saj  se moramo  prebijati skozi množico povsem neuporabnih strani. Kaj nam pomaga milijon najdenih naslovov, če pa ne vemo, kateri od njih vodi na stran, ki jo iščemo? Tega preoblema se zavedajo tudi snovalci iskalnikov, zato so začeli razvijati nova orodja in učinkovitejša orodja. Eno od njih je iskalnik "Ask Jeeves", ki uporabniku ponuja nekoliko drugačen pristop ...

 Jeeves ni običajen iskalnik. Pravzaprav je navidezna oseba, ki skrita v spletu čaka, da ga boste obiskali in povprašali o tem ali onem. Avtorji strani so se za to "poosebitev" odločili zato, ker striček Jeeves razume naravni jezik. Doslej smo v iskalnike, kakršni so Altavista, Google in podobni, vnašali ključne besede ali besedne zveze in jih opremili z logičnimi operatorji (AND, OR, AND), narekovaji, znakoma "+" in "-", skratka, v vnosno vrstico smo morali večkrat vnašati povsem nerazumljive klobase. Jeeves pa razume tudi povsem človeško angleščino, kar pomeni, da mu lahko zastavljamo povsem človeška vprašanja. Opremljen je z algoritmi, ki običajno vprašanje namesto uporabnika prevedejo v jezik spletnih iskalnikov. Ti mu nato posredujejo odgovore, Jeeves pa jih prevede nazaj v človeško obliko. Slednje mu še ne uspeva najbolje, priznati pa moramo, da se v primerjavi s tekmeci vsaj nekoliko bolj potrudi.

OD VPRAŠANJA DO ODGOVORA
 Iskanje se začne, jasno, z vprašanjem. Vpišemo ga v edino vnosno polje, ki nas čaka na strani. Recimo, da želimo izvedeti, koliko prebivalcev ima Uganda. Jeevesu zastavimo vprašanje "What is the population of Uganda?" in pritisnemo gumb "Go".

AskJeeves

 Jeeves bo preiskal svojo zbirko podatkov in vam ponudil peščico vprašanj, s katerimi lahko zožite svoje vprašanje. Vprašanja (ki so pravzaprav že odgovori) so razdeljena na več kategorij. Jeeves vam najprej ponudi odgovore iz specializiranih virov enciklopedij, slovarjev specializiranih spletišč, novičarskih storitev in podobno. Odgovori, ki jih ponuja ta prvi sklop, so ponavadi povsem jasni in jedrnati. Če je zastavljeno vprašanje preveč splošno ali preveč zapleteno, da bi lahko nanj odgovorili iz primarnih virov, nam Jeeves ponudi še zadetke nekaterih najpopularnejših spletnih iskalnikov. To zmorejo sicer tudi drugi meta iskalniki, vendar Jeeves zadetke vseh iskalnikov preišče še enkrat, izloči podvojene strani, preostale pa po svoji pameti smiselno razporedi.
  Priznati je treba, da se tudi tu potrudi - ponujene možnosti so v večini primerov ustrezne ali pa vsaj tako ali drugače povezane z vprašanjem. V primeru vprašanja o številu prebivalcev Ugande, Jeeves zadene že v prvem poizkusu - odgovor na vprašanje se skriva najvišje na lestvici pomembnosti. Izberemo le še gumb "Go".

AskJeeves

Takoj za tem nas Jeeves preseli na stran z iskano informacijo. To je povsem običajna spletna stran, ki se lahko nahaja kjerkoli v spletu. V našem primeru je to stran spletne enciklopedije The World FactBook, stran vsebuje še kopico drugih podatkov o Ugandi, vendar jo Jeeves odpre na mestu z iskano informacijo. Žebljico zadene na glavico.

AskJeeves

Osnovno informacijo smo torej našli, radi pa bi še izvedeli, kakšno je bilo stanje pred, na primer, desetimi leti. Lahko bi zastavili povsem novo vprašanje, a odgovor najdemo v razdelku z odgovori Altaviste.

Nastavite Iskalniki.com za domačo stran
Dodajte stran Iskalniki.com med priljubljene
Naročite se na brezplačne E-novice
ISKALNIKI:
 
VPIS STRANI V:
 
UNIVERZALNI ISKALNIK
 
 
OSTALO:
Novice  
 
TRGOVINA:
Knjige  
 
PRIPOROČAMO:
100si
Slovenska spletna lestvica
 
Obiščite našega sponzorja 
Copyright © Iskalniki.com 2000-2005. Vse pravice pridržane.