Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
Vsi svetovni iskalniki in imeniki na enem mestu!
Google
Web po strani
Iskalniki.com - Kjer se iskanje začne! - Vsi svetovni in slovenski iskalniki in imeniki na enem mestu!
 
Članki  
Iskalniki.com - Članki: Altavista: Veliki dobri iskalnikAltavista: Veliki dobri iskalnik
 
 
 
Priporočamo    

Svetovni splet je velik in nepregleden. V njem obstajajo podatki o  vsem, samo najti jih je običajno skoraj nemogoče. Življenje nam  lajšajo seznami spletnih naslovov, urejeni po kategorijah  (www.yahoo.com), in iskalniki, ki pa tudi niso vsemogočni, predvsem  pa jih je treba znati uporabljati. Eden najboljših, prav  gotovo pa z  najboljšimi možnostmi iskanja je Digitalova AItaVista.

Poleg tega, da ponuja veliko iskalnih možnosti in da ima obdelanih ogromno dokumentov (več o tem malce kasneje), je Altavista zanimiva še zaradi nečesa - dostopna je v slovenskem jeziku. Preveden je vmesnik, prav tako navodila za uporabo, zato je za začetnika in za naključnega iskalca zelo primerna. Osnovno iskanje z Altavisto lahko povzamemo v dveh korakih:
- v brskalniku odprite stran www.altavista. telia.. com/si,
- vtipkajte nekaj ključnih besed (denimo narodna galerija Ijubljana) in kliknite posreduj.
 To je vse. Čez nekaj sekund se bo odprl seznam strani, na katerih je iskalnik našel ključne besede. Na zaslonu se prikaže prvih deset zadetkov, na naslednjih deset pa se lahko postavite s klikom gumba naslednji na dnu strani. 
  Altavista najde množico strani, od katerih so nekatere popolnoma "mimo" (denimo rezultati finala v šolski atletiki), vendar so najpomembnejše vseeno zbrane na prvi strani - domača stran Narodne galerije v Ljubljani se je znašla na petem mestu. Altavista namreč uporablja poseben sistem razvrščanja, ki skoraj vedno zagotavlja, da se bodo na vrhu seznama najdenih strani znašle bolj zanimive.
 Za iskanje po slovenskih straneh Altavista ni najbolj primerna, saj najde preveč napačnih (neiskanih) strani. Kar poskusite z njo poiskati strani, ki vsebujejo pivo.
 Dobili boste več tisoč zadetkov, večinoma napisanih v češčini. Za iskanje po domačih logih zato raje uporabljajte Mat'Kurjo (www.ijs.si/slo). Altavista tudi ni primerna, kadar iščemo strani, ki se nanašajo na ozko področje (denimo revije, ki pišejo o Windows NT). V takšnem primeru raje uporabimo eno od spletnih mest, ki vodijo sezname, denimo uvodoma omenjeni Yahoo.

"Kdor hoče zastaviti vprašanje, mora poznati večino odgovora"
 Altavista je zelo primerno orodje za bolj resno iskanje. Le dovolj dobro moramo vedeti, kaj pravzaprav iščemo, saj je splet tako velik, da bomo pri preveč splošnem iskanju našii vse, samo tistega ne, kar potrebujemo. K sreči lahko začnemo z zelo splošnimi pogoji in pozneje ožamo področje iskanja ter s tem manjšamo število zadetkov. 
  Denimo, da želi izvedeti kaj več o indijanskih jezikih. Vpišemo ključne besede american Indian language in poženemo iskanje. Altavista nam sporoči, da je našla približno 600.000 dokumentov. Na dnu strani je zapisana statistika pojavljanja posameznih ključnih besed: besedo indian je našla v 602.109 dokumentih, language v 2.547.788 in american v kar 4.073.116 dokumentih.
 Šeststo tisoč dokumentov je seveda občutno preveč (res pa je, da že na prvi strani najdemo zanimivo povezavo na American Indian Language Development Institute). Področje iskanja moramo omejiti.
 Najprej upoštevajmo, da Altavista ključne besede išče ločeno, neodvisno od tega, v kakšnem vrstnem redu jih zapišemo. Našli smo torej tudi dokumente, kjer so ključne besede zapisane v drugačnem zaporedju, mi pa želimo, da sta besedi american indian vedno zapisani ena poleg druge. To dosežemo z uporabo narekovajev. Iskalni izraz spremenimo v "american indian" language in vnovič poženemo iskanje. Tokrat Altavista najde le 70.000 zadetkov; to je sicer znatno bolje kot v prejšnjem primeru, vendar še vedno občutno preveč.
 Za dodatno izboljšanje iskanja uporabimo znak+ (plus). V resnici je Altavistino iskanje malce čudno prilagojeno človeškemu razmišljanju. Če se sprehodimo skozi najdene dokumente, ugotovimo, da so se med zadetki znašli tudi takšni, ki vsebujejo le besedo language, ne pa american indian - in obratno. Natančno logiko, po kateri iskalnik izbira strani, bomo le stežka razbrali, lahko pa mu določimo, katere ključne besede se morajo obvezno pojaviti v najdenih dokumentih.
 To dosežemo tako, da pred ključno besedo zapišemo znak +. Iskalni izraz postane +"american indian" +language, zadetkov pa je le še kakih 7000.
 Zdaj smo se že zelo približali mejam iskalnika, saj očitno obstaja ogromno dokumentov o področju, ki nas zanima. Naslednji korak je običajno tak, da si ogledamo prvih nekaj strani z zadetki in preberemo kratke opise. Največkrat bomo že med bežnim preletom našli množico strani,ki nas ne zanimajo. V našem primeru najde Altavista številne arhive, ki omogočajo pregledovanje Usenet konferenc. Spoznamo jih po tem, da se že v opisu pojavijo besede, kot so (date), (thread), (subject). Besedi date in subject sta pogosti, zato ju moramo pustiti pri miru, mirno pa lahko izločimo vse strani, ki vsebujejo besedo thread. Ukaz za to je znak - (minus), ki ga zapišemo pred besedo. Iskalni izraz torej postane +"american indian" +Language -thread, zadetkov pa je približno 6000.

Nastavite Iskalniki.com za domačo stran
Dodajte stran Iskalniki.com med priljubljene
Naročite se na brezplačne E-novice
ISKALNIKI:
 
VPIS STRANI V:
 
UNIVERZALNI ISKALNIK
 
 
OSTALO:
Novice  
 
TRGOVINA:
Knjige  
 
PRIPOROČAMO:
100si
Slovenska spletna lestvica
 
Obiščite našega sponzorja 
Copyright © Iskalniki.com 2000-2005. Vse pravice pridržane.